Honden chip

Start met vergelijken

Honden chip vergoed door dierenverzekering?
Hier vind je snel en overzichtelijk de beste èn goedkoopste!

Chippen huisdier

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag waarom je een hond moet chippen. Het zogenaamde “chippen van je hond” is eigenlijk niets anders dan het inbrengen van een identificatiechip onder de huid van je hond. Op deze manier kan je hond eenvoudig worden geidentificeerd. De microchip (RFID) die hiervoor wordt gebruikt is net iets groter dan een rijstekorrel. Elke chip heeft een uniek registratienummer. Na het chippen wordt dat unieke nummer dus gekoppeld aan jouw hond en kan hiermee altijd worden geïdentificeerd.

Chippen honden verplicht in Nederland vanaf 2012

Als hondenbezitter in Nederland ben je verplicht om je hond te voorzien van een chip. Niet chippen is in ons land dus geen optie. Het maakt hierbij niet uit welke leeftijd je hond heeft. Voor pups geldt dat deze na geboorte binnen 7 weken worden gechipt. Daarnaast moet je puppies voor hun 8e week registreren bij een databank die erkend is door het Ministerie van Economische Zaken. Voor geïmporteerde honden geldt dat deze binnen 2 weken geregistreerd dienen te worden. Dit geldt ook voor oude of oudere honden. Indien je niet weet waar je jouw hond kunt aanmelden, dan kun je daar meer info over vinden op de site van NDG. Deze gegevens worden overigens niet gebruikt voor de hondenbelasting en voor katten geldt deze verplichting niet.

Is chippen van je hond pijnlijk?

Het plaatsen van de chip is geen speciale techniek. De identificatiechip wordt door de dierenarts simpelweg middels een wat dikkere injectienaald onder de huid in de nek geplaatst. Het plaatsen van de chip is voor je hond niet pijnlijker dan het krijgen van een normale vacinatie. De chip kan na het plaatsen overigens nog wel iets verschuiven, maar dat is nooit veel. Vanaf de buitenkant is de chip onzichtbaar. Je hond krijgt dus niet in eens een rare bult in z’n nek! Van de chip zelf zal je hond overigens weinig voelen of last hebben.

Identificatie van honden chip

Middels een speciaal afleesapparaat kan de chip van je hond worden uitgelezen. Alle dierenartsen, dierenambulances en asiels zijn inmiddels in het bezit van een dergelijk afleesapparaat. Indien iemand je hond bij vermissing dus naar een dierenarts, dierenambulance of het asiel brengt, dan er door de microchip eenvoudig worden gekeken wie de eigenaar is van de hond zodat deze weer snel naar je terug kan worden gebracht.

Voordelen chippen van je hond

 • Je hond kan altijd worden geïdentificeerd
 • Chip is geregistreerd op jouw adres
 • Bij vermissing eenvoudig de eigenaar te traceren
 • Chip gaat levenslang mee
 • Je hond voelt de chip niet en je ziet er niets van
 • Chip kan direct bij pups worden geplaatst
 • Fraudebestendig
 • Aanpassen unieke code of verwijderen onmogelijk
 • Verzekeraars vergoeden het plaatsen van de chip!

Nadelen chippen van je hond

 • Je hond zal altijd naar de dierenarts, dierenambulance of asiel moeten om de eigenaar te achterhalen (geen GPS)
 • Je hebt een speciaal afleesapparaat nodig om de hond te identificeren
 • Elke adresveranderingen moet je altijd opnieuw doorgeven

Prijs hond laten chippen

Indien je jouw hond wilt laten chippen dan vraag je jezelf wellicht af “wat kost dat eigenlijk?”. De kosten voor het plaatsen van een chip zijn niet standaard. Hoe duur het uiteindelijk is hangt van jouw dierenarts af. De prijzen zijn zeker niet extreem duur. De kostprijs ligt gemiddeld zo tussen € 25,- en € 50,-. Wanneer je jouw hond echt goedkoop wilt chippen, dan kan een dierenverzekering je helpen. Indien je een verzekering hebt of neemt, dan kan je hond gratis worden gechipt en ben je ook meteen verzekerd tegen hoge medische kosten.

De beste dierenverzekeringen voor honden en katten:


4/5 (1)

OHRA

Kies zelf je dierenarts
Alle rassen en kruisingen welkom
Meest gekozen huisdierenverzekering

Bereken premie

Petplan

Uitgebreide vergoeding voor alle rassen
Vrije dierenartskeuze
Makkelijk online declareren

Bereken premie

Reaal Dier & Zorg

De beste keuze omdat:

Castratie en sterilisatie
Operaties van heupen en ellebogen
€ 65 preventieve zorg per jaar


Bereken premie